Stijve grote teen

De teen beweegt niet mee

Bij een stijve grote teen (hallux limitus) buigt de teen niet goed mee tijdens het lopen: de afwikkeling is verstoord. Iemand met een stijve grote teen gaat meer over de buitenkant van de voet lopen, waardoor er op andere plaatsen onder de bal van de voet eelt ontstaat. Er komt ook meer druk op de teen zelf omdat deze teveel naar beneden blijft wijzen in plaats van dat hij soepel mee omhoog buigt.

Voorbeeld van eelt als gevolg van een stijve grote teen: er bevindt zich eelt onder de grote teen en onder de bal van de voet.

Bij dit voorbeeld is goed te zien dat de persoon meer over de buitenkant van de voet loopt: onder het eerste middenvoetsbeentje (achter de grote teen) is helemaal geen eelt te zien, deze wordt nauwelijks belast. De rest van de bal van de voet draagt het gewicht.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.