Scheve grote teen

Rechtzetten van de grote teen

Bij een scheefstand van de grote teen (hallux valgus) kan op verschillende plekken veel eelt ontstaan, niet op alle plekken is het eelt even hinderlijk. Eelt onder de teen zelf geeft meestal niet zoveel klachten dat een operatie nodig is. Wanneer de bunion, de bult aan de binnenzijde van de voet heel pijnlijk is, kan het wel verstandig zijn om hier een operatie voor uit te voeren. Het eelt aan de onderzijde van de grote teen verdwijnt dan vanzelf nadat de teen is rechtgezet.

Een scheve grote teen kan ook eeltklachten onder de bal van de voet geven. Wanneer een teen erg scheef staat helpt de teen minder goed het gewicht te dragen, hierdoor worden de andere middenvoetsbeentjes extra belast en kan eelt ontstaan. In dat geval kan een operatieve behandeling van de hallux valgus de klachten onder de bal van de voet sterk verbeteren. Bij een juist uitgevoerde operatie van een hallux valgus wordt de grote teen door de operatie weer ‘dragend’ gemaakt.

Lees meer over hallux valgus operaties

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.