Schoenadvies

Belangrijke eerste stap

Schoenen spelen een belangrijke rol bij eeltproblemen. Om eelt te voorkomen of bestaand eelt te verminderen is het belangrijk dat u schoenen draagt die bij uw type voet passen. Zorg ervoor dat uw voorvoet en tenen voldoende ruimte hebben in de schoen. Het is belangrijk dat schoenen goed sluiten. Vooral bij smalle voeten glijden de voeten in de schoen vaak naar voren waardoor er geen ‘doorveerruimte’ meer is. Hierdoor ontstaat pijnlijk eelt op de gewrichten van de tenen. U kunt zelf testen of schoenen goed sluiten door op de schoenen te lopen terwijl de veters (of het bandje) los zijn, als de schoen dan nog steeds goed aan de voet blijft zitten, sluit de schoen ook goed. Wanneer de schoen niet goed blijft zitten terwijl de lengte van de schoen wel goed is, kan het zijn dat u een andere wijdtemaat nodig hebt.

Afhankelijk van de plekken op uw voet waar u last heeft van eelt, zijn er tips welke schoen het beste bij uw type voet past:

Eelt onder de hiel en bal

Bij eelt onder de hiel en bal van de voet kunt u het beste schoenen dragen met veerkrachtige zolen. Bijvoorbeeld PU (polyurethaan) of EVA zolen (vraag advies in de schoenwinkel). Er zijn schoenen met ‘luchtkussen’ zolen waarbij het PU geschuimd is of er aparte luchtkamers zitten onder plaatsen waar de voet het meest harde contact maakt met de grond (hiel en bal).

Eelt onder de voorrand van de bal of tenen

Bij eelt onder de voorrand van de bal of tenen kunt u het beste schoenen dragen die makkelijk afwikkelen. Dat zijn schoenen waarbij de neus van de zool naar omhoog wijst. Bij het afzetten van de voet rolt zo’n schoen veel makkelijker mee en vermindert de druk onder de voorvoet en tenen.

Voorbeeld van een afrolschoen

Voorbeeld van een schoen met een flauwe buiging van de hiel naar de teen, een zogenaamde afrolschoen

Eelt op de tenen

Bij eelt op de tenen kunt u schoenen gebruiken met extra ruimte voor de tenen en schoenen van naadloos en zacht materiaal. Er zijn schoenen met een uitneembare binnenzool. Als deze schoenen ook goed zitten zonder deze binnenzool, geeft dit veel meer ruimte voor de tenen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.