Huidziekten

Eelt op willekeurige plaatsen

Soms is de oorzaak van teveel eelt een huidziekte, zoals palmoplantaire hyperkeratose. Hyperkeratose betekent overmatige eeltvorming, palmoplantair betekent dat het op de handpalmen en voetzolen voorkomt. Er zijn verschillende vormen van palmoplantaire hyperkeratose. Het typische bij deze huidziekten is dat het eelt ook ontstaat op plekken waar geen verhoogde druk is.

Voorbeeld van eelt bij een huidprobleem

Een ander voorbeeld van een huidziekte waarbij eelt ontstaat is psoriasis. Hierbij ontstaat een ‘kaarsvetachtige’ verdikking van de huid, dit kan ook op de voetzool voorkomen.

Indien u bekend bent met huidziekten kunt u de desbetreffende specialist bezoeken. Bij huidziekten kan geschikte medicatie de klachten verminderen.

Voetwrat

Voetwratjes kunnen erg lijken op eelt onder de voet, maar er is een gemakkelijke methode om te ontdekken of uw eeltplek eigenlijk een voetwratje is. In tegenstelling tot eelt kunnen voetwratjes overal op de voetzool voorkomen, ook op plekken die niet (of minder) belast worden.

Voorbeeld van voetwrat

Over de wrat groeit vaak wat eelt en door de belasting van de voet bij het lopen komt de wrat dieper in de huid te liggen. Voetwratten worden door het lichaamsgewicht veel platter dan ‘onbelaste’ wratten elders op het lichaam (bijvoorbeeld op je handen, of je romp). Die zien er meestal wat 'bloemkoolachtig' uit.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.