Welke klachten geeft pijnlijk eelt op de voet?

Brandende pijn

Teveel eelt kan vooral in schoenen extra druk geven op de huid onder het eelt. Dit geeft een brandende pijn op de plek van het eelt.

Wond onder het eelt

Eelt kan zoveel druk geven op de onderliggende huidlagen dat daar een wond ontstaat. Zo’n wond onder het eelt is vaak niet goed te zien aan de buitenkant. Pas als het eelt verwijderd is, wordt de wond zichtbaar.

Kapotte huid

Bij een erg dikke eeltlaag kan het eelt openbarsten. Er ontstaat dan een wond in de huid (fissuur). Dit kan bij diabetespatiënten en patiënten met een circulatiestoornis tot gevaarlijke infecties leiden.

Eeltpit

Een likdoorn of eksteroog is een eeltpit die door de druk van buitenaf, bijvoorbeeld de schoen of de grond, in de huid naar binnen groeit. Een eeltpit is vaak zo pijnlijk als een doorntje dat in de huid prikt. Tussen de tenen komen vaak likdoorns voor, deze zijn vaak zacht en verweekt. Harde likdoorns zitten vaak op de teenkootjes of onder de voetzool. Deze wordt vaak verward met een voetwrat. Het onderscheid met voetwratten is soms erg moeilijk te maken. Bij de behandeling blijkt soms dat het een voetwrat betreft.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.