Na voetletsel

Beschadiging van het unieke weefsel van de voet

Het weefsel onder de voet (en hand) is uniek, heel anders dan in de rest van het lichaam. Vooral uniek is de belastbaarheid: je kunt de hele dag op je voeten staan zonder dat de huid doorligplekken krijgt. Dat kan met geen enkel ander stuk huid van het lichaam. Het weefsel van de voetzool wordt eenmalig in de ontwikkeling op die manier aangelegd. Na een val of ongeluk kan de huid van de voetzool beschadigd raken. Er ontstaat littekenweefsel, het unieke weefsel onder de voet komt niet meer terug. Littekens in de voetzool kunnen voor eeltvorming zorgen.

Eelt kan ook ontstaan na een botbreuk. Bijvoorbeeld bij een breuk van een middenvoetsbeentje, kan het bot in een iets andere stand weer aan elkaar groeien. De druk wordt anders verdeeld dan voor de breuk. Hierdoor kan er eelt ontstaan op nieuwe plaatsen, vergelijkbaar met na een operatieve standsverandering van een middenvoetsbeentje.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.