Hoe herkent de specialist pijnlijk eelt op de voet?

Aan de buitenkant zichtbaar

Eelt op de voet is aan de buitenkant zichtbaar. Wat niet goed zichtbaar is, is of onder het eelt een wond is ontstaan. Als de specialist vermoedt dat er onder het eelt een wond zit, zal het eelt weggehaald moeten worden om de wond te kunnen behandelen.

Voetwrat of eelt?

Omdat voetwratjes soms erg op eelt lijkt, worden ze wel eens met elkaar verward. voetwratjes komen vaak voor, één op de tien mensen krijgt een keer in zijn of haar leven voetwratjes. Voetwratjes ontstaan door een virus. Ze komen vaker voor bij kinderen dan volwassenen. Als een kind weerstand ontwikkelt tegen het virus, verdwijnen de voetwratjes meestal vanzelf. Soms zijn voetwratjes wel hardnekkig en dan heeft de huisarts of de dermatoloog vaak een goede oplossing.

Voetwratjes kunnen erg lijken op eelt onder de voet, maar er is een gemakkelijke methode om te ontdekken of uw eeltplek eigenlijk een voetwratje is. In tegenstelling tot eelt kunnen voetwratjes overal op de voetzool voorkomen, ook op plekken die niet (of minder) belast worden. Uw arts kan met een scherp mesje wat van de verharde huid afschrapen. Bij wratjes ziet uw arts dan allemaal kleine, zwarte of donkerrode spikkels in de huid. Dit zijn kleine puntbloedinkjes. Bij gewoon eelt ziet u dit nooit, er lopen geen bloedvaatjes in het eelt.

Wanneer moet u naar de dokter voor uw eeltklachten?

Een beetje eelt onder de voetzool is juist goed om de voet te beschermen. Als u klachten krijgt als gevolg van overmatig eelt, dan kunt u zelf al heel veel doen om deze klachten te verminderen.

Ga met uw eeltklachten naar de dokter wanneer:

  • Het eelt heel pijnlijk is, ondanks de huis, tuin- en keukenmiddelen die u geprobeerd hebt;
  • Er een brandende pijn rondom het eelt of de eeltpit ontstaat;
  • Er diepe kloven in het eelt zijn ontstaan;
  • Het eelt blauw verkleurt of gaat bloeden;
  • U suikerziekte hebt, of een doorbloedingsprobleem van de benen.
Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.