Slecht passend schoeisel of slecht zittende steunzolen

Drukplekken van de schoen

Heel vaak ontstaat teveel eelt door het dragen van slecht passend schoeisel. Bijvoorbeeld schoenen met een puntige neus en hoge hakken. In een te kleine schoen is er onvoldoende ruimte voor de tenen, waardoor deze gekromd in de schoen zitten. De harde bovenkant van de neus van de schoen veroorzaakt irritatie aan de huid.

Een te kleine schoen is voor veel meer mensen een probleem dan gedacht. Veel mensen vergeten dat een voet tot wel 1,5 cm langer wordt tijdens een langere wandeling, of hardlopen. Zoveel ruimte hebben de tenen vaak niet.

Ook smalle voeten hebben dit probleem: bij het passen van de schoenen glijden ze door naar voren en lijken de schoenen te groot. In werkelijkheid is de schoen niet te lang, alleen te wijd. Mensen kiezen een kleinere schoen waarbij de wijdte goed is, maar de lengte onvoldoende.

Niet alleen te krappe maar ook te wijde schoenen zorgen voor extra wrijving. In te wijde schoenen schuift de voet heen en weer. Ook slecht zittende steunzolen kunnen voor extra druk en eelt zorgen.

Eelt op de bovenkant van de tenen door druk van de schoen.

Wanneer in de schoen te weinig ruimte is voor de teen, gaat de teen gekromd in de schoen zitten. Er ontstaat veel druk bovenop de teen, onder de bal van de voet en op het topje van de teen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.