Reuma en diabetes

Systeemziekten en eelt

Mensen met reuma of diabetes hebben meer kans op teveel eelt doordat de huid en/of de vorm van de voet door de ziekte verandert. De huid kan droger worden en het onderhuidse vetkussen kan dunner worden. Bij diabetespatiënten komt het voor dat het gevoel in de tenen en voeten vermindert. Overmatig eelt is dan extra risicovol. Patiënten met vermindert gevoel in hun voeten voelen minder snel pijn door eelt. Hierdoor kan het eelt ongemerkt teveel druk geven op de huid eronder en kan een ulcus (huidzweer) ontstaan die moeilijk geneest.

Voorbeeld van eelt bij ernstige reuma

Voorbeeld van eelt met een ulcus bij diabetes

Indien u bekend bent met reuma of diabetes kunt u hiervoor de desbetreffende specialist bezoeken. Voor diabetespatiënten met overmatige druk onder de voet is het belangrijk om regelmatig hun voeten te laten controleren door een specialist.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.