Steunzolen en OVAC

Hulpmiddelen in of aan de schoen

Een steunzool is een individueel aangemeten zooltje dat los in de schoen gebruikt kan worden. Het doel van een steunzool is om de stand van de voet te verbeteren of de druk te verminderen. Wanneer eelt ontstaat door een afwijkende stand van de voet kan soms met een steunzool de stand van de voet verbeterd worden waardoor het eelt vermindert. Ook kan met een steunzool de druk onder de voet beter verdeeld worden en kunnen specifiek delen van de voet drukvrij gelegd worden.

Voorbeeld van een steunzool

OVAC is een Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoenen. Dat is een aanpassing aan de normale schoen zelf in combinatie met een steunzool. Met een OVAC kan de druk, met name onder de voorvoet, veel meer worden verminderd dan met alleen een steunzool.

Steunzolen of OVAC?

Als het overtollige eelt ontstaat door een afwijkende stand van de voet of een afwijkende manier van lopen dan is het gebruik van steunzolen vaak een goede oplossing. Bij eelt onder de hiel en de bal van de voet kan een steunzool op die plekken de druk verminderen, wat in veel gevallen een goede oplossing biedt.

Voorbeeld van eelt waarvoor een steunzool een goede oplossing kan zijn. Het eelt zit onder het midden van de bal van de voet, vooral onder de kopjes van de middelste middenvoetsbeentjes (waar ze een gewricht vormen met de tenen). Het eelt in dit voorbeeld is scherp begrensd, en rond van vorm. Dit is typisch eelt dat zich bij het staan (dus niet tijdens de afzetfase) ontwikkelt. Een steunzool die de druk op deze punten vermindert zou hier een goede oplossing kunnen zijn.

Bij voeten met eelt onder de voorrand van de bal van de voet of tenen is het effect van een steunzool niet meer zo groot. Dit eelt ontstaat tijdens het lopen door de druk van het afzetten. Bij dit type eelt kan een aanpassing aan de schoen een goede oplossing zijn. De orthopedisch schoentechnicus kan de schoenzool iets dikker maken en een afwikkelbalk onder de schoen maken. Een afwikkelbalk zorgt ervoor dat een schoen makkelijker rolt bij het afzetten. Hierdoor komt er veel minder druk op de voorrand van de voet en tenen.

Op deze foto ziet u langgerekt eelt, dat niet scherp begrensd is. Dit is eelt dat ontstaat bij het staan en de afzetfase tijdens het lopen. Daarnaast bevindt zich veel eelt op de grote teen. Dit eeltpatroon ontstaat bij een persoon met een stijve grote teen, een zogenaamde (functionele) hallux limitus. Bij eelt onder de voorrand van de bal van de voet en/of tenen zoals in dit voorbeeld kunt u het beste schoenen dragen die (veel) beter afwikkelen.

Voorbeeld van afwikkelbalk onder de schoen. Links de schoen voor de aanpassing, rechts de schoen na de aanpassing.

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Willem

    Zeer tevreden over de zorg en professionaliteit. Al jaren terugkomen en blij met de resultaten – nog meer operaties gepland!

  • Ervaring van Jacob

    Na de operatie geen ontsteking of pijn meer. Zeer tevreden over de persoonlijke en deskundige zorg die ik heb ontvangen.

  • Ervaring van Hans

    Na een complexe ingreep en intensief herstel kan ik weer normaal lopen. Mijn enkel voelt als herboren.

  • Ervaring van Marianne Heijnen-Tielemans

    Na twee operaties loop ik weer hard en heb ik zonder moeite de 40 km van de 4Daagse gelopen – pijnvrij en vol trots!

  • Ervaring van Jolanda

    Nog nooit zulke mooie én pijnvrije voeten gehad. Ik ben ontzettend blij dat ik deze stap heb gezet.

  • Ervaring van Inge

    Weinig pijn gehad en alles verliep zoals verteld. Ik loop weer prima en ben blij dat ik de operatie heb gedaan!

  • Ervaring van Yvonne

    Na veel omwegen eindelijk geholpen. De ingreep werkte wél en ik ben nu vrijwel pijnvrij. Herstel gaat de goede kant op.

  • Ervaring van Sonja

    Na jaren pijn werd eindelijk de oorzaak gevonden: een zenuwgezwel. Dankzij goede echo’s kon ik snel verder geholpen worden.

  • Ervaring van Andrea Houwing

    Na een eerdere mislukte operatie nu wél succes: weinig pijn, goed herstel en ik wandel alweer met de hond. Erg blij met het resultaat!

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen