Bij het ouder worden

Droge huid en doorgezakte voeten

Bij het ouder worden, wordt de huid droger. De huid voelt vaak ruw en droog aan en kan wat schilferen en irriteren. Een te droge huid is minder elastisch, waardoor sneller eelt ontstaat. Wat ook verandert bij het ouder worden, is het natuurlijke vetkussen onder de voet. Bij het ouder worden, wordt deze dunner. Met het minder worden van deze schokdemper, neemt de wrijving en druk onder de voet toe.

De huid wordt droger en minder elastisch en het vetkussen wordt dun.

Niet alleen de huid en het vetkussen veranderen door de jaren heen, ook de vorm van de voet verandert. In de loop van de tijd zal de voet wat door gaan zakken. De natuurlijke schok dempende werking van de voet neemt af. Dit kan leiden tot nieuwe drukplekken waardoor eelt kan ontstaan. Studies tonen aan dat 60% van de populatie boven de 70 jaar last heeft van overmatige eeltvorming onder de voet. Als de huid met een forse eeltvorming ook erg droog is, ontstaan snel eeltkloven.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.