Operatieve behandeling van hallux valgus

Botten en pezen terug brengen op de juiste plaats

De meeste mensen denken dat er bij de operatie een stuk van het bot (de bunion) moet worden afgehaald, maar dat is niet zo. De bunion is een deel van het gewricht, en die moet meestal juist heel blijven. Het eerste middenvoetsbeentje moet dichter tegen het tweede middenvoetsbeentje komen te staan, en de pezen van de grote teen moeten weer op de juiste plaats worden teruggebracht.

In de meeste gevallen zal de specialist als volgt te werk gaan:

  • Er wordt een snee gemaakt in de zijkant van de voet (over de bunion);
  • De stand van de botten en pezen worden gecorrigeerd;
  • De huid wordt gehecht en er wordt een drukverband om de voet aangebracht dat 2 weken moet blijven zitten. In sommige gevallen krijgt u gips;
  • De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Voordat u geopereerd wordt, kijkt uw specialist of u ook andere problemen aan de voet hebt die tegelijktijdig moeten worden behandeld (bijvoorbeeld kromme tenen, een zenuwbeknelling of een platvoet). Met een Echo van uw voet kan gekeken worden of er ook een zenuwbeknelling is. Met een Echo kan ook naar de kwaliteit van het weefsel onder de voorvoet gekeken worden.

Er zijn verschillende operatietechnieken die uw specialist kan gebruiken, uw specialist kijkt wat het beste bij uw situatie past. Lees hieronder meer over de meest voorkomende operaties die in de Bergman kliniek (locatie Naarden) worden uitgevoerd bij een pijnlijke hallux valgus:

Welke operatietechniek past het best bij u?

Welke operatie uw specialist gaat gebruiken, hangt af van de toestand van uw voet:

De Bergman Clinics app

Ondergaat u binnenkort een operatie aan uw hallux valgus? De Bergman Clinics app biedt u op een efficiënte wijze, alle informatie omtrent uw behandeling.

Download de Bergman Clinics app