Schoenadvies

Voldoende ruimte voor de voorvoet

Het verdikte zenuwtje ligt onder de bal van de voet, tussen de middenvoetsbeentjes. In een nauwe schoen, of als de voorvoet wordt samengeknepen, wordt het zenuwtje van zijn plek geduwd, vaak met een ‘plopje’. Dan ligt het zenuwtje onder de botjes van uw voet, en trapt u erop bij elke stap die u zet. Bij een brede schoen geeft u de bal van de voet meer ruimte, en ontstaan er vaak minder klachten. U kunt hiervoor het beste 'natuurvorm' schoenen aanschaffen met een uitneembare binnenzool, zodat er ruimte is voor een op maat gemaakte ontlastende steunzool. Dit soort steunzolen nemen vaak redelijk veel plaats in uw schoen. Hiervoor is extra belangrijk dat u zich in een schoenenwinkel goed laat adviseren.

Schoenadvies bij het neuroom van Morton

Bij Morton’s neuroom kunnen de klachten worden verminderd door schoenen te dragen met een stijve zool waarbij de neus wat naar boven is afgerond (afwikkelcompensatie). Dan hoeft u uw voorvoet minder te buigen bij het lopen en dat kan de pijn verminderen. Het is wenselijk dat de zool naast stijf ook zacht en dempend is. Het moet dus een zool zijn die wel goed in te drukken is, maar niet erg buigbaar is.

Schoenadvies bij het neuroom van Morton

Schoen met voorvoetafwikkeling

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.