Schoenadvies

Voldoende ruimte voor de voorvoet

Omdat het neuroom tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes ligt, 'plopt' deze er tussenuit als de voet samengeknepen wordt. Het neuroom ligt dan als het ware onder uw voet en bij elke stap die u zet, trapt u erop. Daarom moet de schoen in de breedte bij de bal van de voet voldoende ruimte bieden. U kunt hiervoor 'natuurvorm' schoenen aanschaffen met uitneembare binnenzool, zodat er ruimte is voor uw steunzool. Het is extra belangrijk dat u zich in een schoenenwinkel goed laat adviseren.

Afwikkelen van de voet

Bij Morton’s neuroom heeft u baat bij schoenen met een stijve zool waarbij de neus wat naar boven is afgerond (afwikkelcompensatie). Zo rolt uw voet bij de afzet als vanzelf door en hoeft u uw voorvoet minder te buigen, dat kan de pijn verminderen. De zool moet naast stijf ook zacht en dempend zijn. U zoekt dus een zool die wel goed in te drukken is maar niet buigbaar is. Afhankelijk van het voettype kan gekozen worden voor plattere modellen (zonder hakhoogte, meestal bij platte voeten ) of een klein beetje hielheffing (meestal bij holle voeten).

Schoen met voorvoetafwikkeling

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.