Pijnlijke zenuwstomp

Ontstaan van een stompneuroom

Als u aan een Mortons neuroom geopereerd bent en u houdt pijnklachten, komt dit in bijna de helft van de gevallen (48%) doordat de plek waar de zenuw is doorgesneden (de zogenaamde ‘zenuwstomp’) pijn blijft doen.

De zenuwstomp doet pijn wanneer deze plek belast wordt bij staan en lopen. De zenuwstomp wordt dan voortdurend geprikkeld en er ontstaat een zogenaamd ‘stompneuroom’. Dit kan soms zelfs meer pijnklachten geven dan u had voor de operatie. Zo’n geïrriteerde zenuwstomp is door een ervaren echografist meestal goed te zien als er een echografie van de voorvoet gemaakt wordt.

Dit probleem kan ontstaan indien er een te kort stukje van de zenuw is weggehaald. Dit gebeurt vaker wanneer de zenuw via de bovenkant van de voet verwijderd is, omdat de zenuw via bovenkant van de voet minder makkelijk bereikbaar is. De zenuw bevindt zich namelijk aan de onderkant van de voet.

Indien u veel klachten van de zenuwstomp ervaart kan de zenuwstomp bij wijze van proef verdoofd worden. Indien de pijnklachten hierdoor (tijdelijk) verdwijnen, is het duidelijk dat dit de oorzaak van de klachten is. De zenuw kan dan via de voetzool over een langer traject operatief worden verwijderd.

Pijnlijke zenuwstomp bij neuroom van Morton

Wanneer de zenuw wordt doorgesneden op een plaats waar de voet nog vol belast wordt, kan dit klachten gaan geven. Om klachten te verhelpen kan de zenuw over een wat langer traject operatief worden weggehaald.

Lees meer over een pijnlijke zenuwstomp

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.