Pijnlijke zenuwstomp

Ontstaan van een stompneuroom

Wanneer na het verwijderen van het neuroom de pijn blijft, komt dit in bijna de helft van de gevallen (48%) doordat de zenuwstomp (dit is de plek waar de zenuw is doorgesneden) pijn doet. De zenuwstomp kan pijn gaan doen wanneer deze op een plek zit waar de voet veel belast wordt bij staan en lopen. De zenuwstomp wordt dan voortdurend geprikkeld en er ontstaat een zogenaamd ‘stompneuroom’. Dit kan soms meer klachten geven dan voor de operatie. Zo’n geïrriteerde zenuwstomp is door een ervaren echografist goed te zien op een echo.

Vaak ontstaat dit probleem als niet voldoende van de zenuw is weggehaald. Deze complicatie zien we vaker indien de zenuw via de bovenkant van de voet verwijderd is. De zenuw bevindt zich namelijk aan de onderzijde van de voet, en is van de bovenkant van de voet minder makkelijk bereikbaar.

De oplossing van dit probleem is redelijk eenvoudig: de zenuwstomp kan operatief via de voetzool worden opgezocht, en over een langer traject worden verwijderd. Bij twijfel kan bij wijze van proef de zenuwstomp verdoofd worden. Als de pijnklachten hierdoor (tijdelijk) verdwijnen, is het duidelijk dat dit de oorzaak van de klachten is.

Wanneer de zenuw dicht onder het neuroom wordt doorgesneden, bevindt de zenuwstomp zich onder de bal van de voet, waar de voet veel belast wordt. Dit kan klachten geven. Om klachten te voorkomen moet de zenuw verder naar beneden worden doorgesneden.

Lees meer over een pijnlijke zenuwstomp