Operatieve behandeling van zenuwbeknelling in de voorvoet: verwijderen - klachten - pijnlijke zenuwstomp

Als u aan een Mortons neuroom geopereerd bent en u houdt pijnklachten, komt dit in 48% van de gevallen doordat de ‘zenuwstomp’ pijn blijft doen.

Pijnlijke zenuwstomp

Ontstaan van een stompneuroom

Als u aan een Mortons neuroom geopereerd bent en u houdt pijnklachten, komt dit in bijna de helft van de gevallen (48%) doordat de plek waar de zenuw is doorgesneden (de zogenaamde ‘zenuwstomp’) pijn blijft doen.

De zenuwstomp doet pijn wanneer deze plek belast wordt bij staan en lopen. De zenuwstomp wordt dan voortdurend geprikkeld en er ontstaat een zogenaamd ‘stompneuroom’. Dit kan soms zelfs meer pijnklachten geven dan u had voor de operatie. Zo’n geïrriteerde zenuwstomp is door een ervaren echografist meestal goed te zien als er een echografie van de voorvoet gemaakt wordt.

Dit probleem kan ontstaan indien er een te kort stukje van de zenuw is weggehaald. Dit gebeurt vaker wanneer de zenuw via de bovenkant van de voet verwijderd is, omdat de zenuw via bovenkant van de voet minder makkelijk bereikbaar is. De zenuw bevindt zich namelijk aan de onderkant van de voet.

Indien u veel klachten van de zenuwstomp ervaart kan de zenuwstomp bij wijze van proef verdoofd worden. Indien de pijnklachten hierdoor (tijdelijk) verdwijnen, is het duidelijk dat dit de oorzaak van de klachten is. De zenuw kan dan via de voetzool over een langer traject operatief worden verwijderd.

Pijnlijke zenuwstomp bij neuroom van Morton

Wanneer de zenuw wordt doorgesneden op een plaats waar de voet nog vol belast wordt, kan dit klachten gaan geven. Om klachten te verhelpen kan de zenuw over een wat langer traject operatief worden weggehaald.

Lees meer over een pijnlijke zenuwstomp

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Arlinda

    Na jaren pijn te hebben gehad, eindelijk geholpen door een deskundige arts. Zeer tevreden met de behandeling!

  • Ervaring van N.J. Janse

    Weinig pijn en goed kunnen lopen dankzij de achter-loopschoen. Uitstekende zorg, begeleiding en nazorg!

  • Ervaring van Inge

    Weinig pijn gehad en alles verliep zoals verteld. Ik loop weer prima en ben blij dat ik de operatie heb gedaan!

  • Ervaring van Wilma

    Zeer tevreden over de operatie en zorg. Het verschil met eerdere behandeling elders was opvallend groot – in positieve zin.

  • Ervaring van Andrea Houwing

    Na een eerdere mislukte operatie nu wél succes: weinig pijn, goed herstel en ik wandel alweer met de hond. Erg blij met het resultaat!

  • Ervaring van Saskia

    Het herstel ging langzamer dan verwacht, maar ik ben blij dat ik doorzette. Nu loop ik weer zonder krukken en het resultaat is mooi.

  • Ervaring van W. van Huisstede

    Bij binnenkomst voelde ik me meteen op mijn gemak. Perfect behandeld en verzorgd – zelfs een dagopname voelt als thuiskomen.

  • Ervaring van Eric

    Na jaren weer pijnvrij wandelen, zonder beperkingen. Zelfs mijn fysiotherapeut is onder de indruk van het herstel.

  • Ervaring van Corrie Laernoes

    Langdurige pijnklachten zijn verdwenen. De ingreep was succesvol en ik kan weer leuke schoenen dragen. Had ik het maar eerder gedaan!

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen