De zenuw is dubbel aangelegd

Klacht ontstaat vaker na verwijdering zenuw via de bovenzijde voet

Niet iedereen heeft de voetzenuwen op precies dezelfde plaats zitten. Sommige mensen hebben twee voetzenuwtjes waar een ander persoon er maar eentje heeft. Dat is bij een operatieve benadering via de bovenkant van de voet vaak slecht te zien, omdat de zenuwtjes zich aan de onderzijde van de voet bevinden. Het kan dus zijn dat slechts één van de twee pijnlijke zenuwtjes verwijderd is.

De zenuw is dubbel aangelegd

Als per ongeluk de schuin lopende tak wordt doorgesneden in plaats recht doorlopende, dan kunnen de oude klachten blijven bestaan.

Indien u pijnklachten houdt en echografisch aangetoond is dat er nog een andere zenuwbaan in het geopereerde gebied loopt, kan deze zenuw eerst bij wijze van proef worden verdoofd. Als de pijnklachten hierdoor (tijdelijk) verdwijnen is het duidelijk wat de oorzaak van de klachten is.

Indien uw klachten zo ernstig zijn dat u er een tweede operatie voor over heeft, kan het dubbel aangelegde zenuwtje via de onderkant van de voet worden verwijderd.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.