Welke klachten geeft een neuroom van Morton?

Vooral pijnklachten

De belangrijkste klacht van een Mortonse neuralgie is een (vaak verschietende) pijn. De pijn bevindt zich onder de bal van de voorvoet. Vaak straalt de pijn uit naar de tenen, meestal zijn de middelste tenen het pijnlijkst. Er is vaak een soort elektrische prikkeling, of een verdoofd gevoel. De pijn in de tenen wordt als zenuwpijn ervaren, het kan brandend, stekend of als kramp in de tenen worden omschreven. Er kan ook een verminderd, dof gevoel zijn in de tenen. U kunt het gevoel hebben dat er 'iets zit' of dat er 'iets verschiet'.

Klachten van zenuwbeknelling in de voorvoet

Klachten van zenuwbeknelling in de voorvoet

Een Mortons neuroom geeft pijn onder de bal van de voet met soms uitstraling naar de tenen. De plek van de uitstraling is rood gearceerd op de rechter afbeelding.

Vaak wordt de pijn erger tijdens lopen en belasten, vooral indien er strakke schoenen of hoge hakken gedragen worden. Bij klachten willen mensen meestal hun schoenen uittrekken en de voet masseren, dat helpt vaak het beste.

De ernst van de klachten lijkt deel bepaald te worden door de plaats waar het verdikte zenuwtje zich bevindt. Als het neuroom zich bevindt in de zogenaamde 2e webspace (dat is de ruimte tussen de ‘wijsteen’ en de ‘middelteen’) doet dat vaak meer pijn dan als het neuroom zich in 3e webspace (de ruimte tussen de ‘ringteen’ en de ‘middelteen’) bevindt. Bij sommige mensen bevindt zich zowel in de 2e als in de 3e webspace een neuroom.

Kan een neuroom van Morton vanzelf over gaan?

De klachten kunnen inderdaad vanzelf over gaan. Het hangt van uw schoenkeuze, de mate van zenuwbeschadiging en van hoelang u het Mortons neuroom al hebt. Indien uw klachten nog niet zo lang bestaan (bijvoorbeeld een aantal maanden) en u bovendien niet altijd klachten hebt, kan het zenuwtje soms vanzelf genezen en weer dunner worden. Bestaat het neuroom al langer (vele jaren) en zijn de klachten inmiddels ook in rust aanwezig, dan is de kans dat de klachten het neuroom vanzelf over gaan een stuk kleiner geworden. U hebt dan een specialistische behandeling nodig om van uw klachten af te komen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.