Resultaten van de operatie

80% tot 95% tevreden

Kort na de operatie heeft 80 tot 95% van de patiënten geen klachten meer en is tevreden met de operatieve behandeling. De operatie is succesvoller als de verdikte zenuw zich bevindt tussen de derde en de vierde teen (de 'ringteen'), in plaats van tussen de tweede en de derde teen (de 'middelteen'). Als er twee verdikte zenuwen bestaan in 1 voet, is de kans op een volledig herstel ook geringer.

In de twee tenen die grenzen aan het neuroom van Morton (rood gearceerd in de afbeelding) is meestal het gevoel tijdelijk of blijvend verminderd of verdwenen. Dit komt doordat een zenuwtakje wordt weggehaald.


Voorbeeld van een de plek met verminderd gevoel na de operatie

De lange termijn resultaten (dus jaren na de ingreep) zijn minder goed dan vlak na de operatie. Dit komt waarschijnlijk doordat de zenuw weer aan gaat groeien, en een pijnlijke zenuwstomp kan geven.

Opnieuw pijnklachten na het operatief verwijderen van een Mortons neuroom

Ongeveer 80% van de patiënten waarbij een Mortons neuroom is verwijderd, is tevreden met het resultaat. Dat betekent dus dat 20% van de patiënten nog hinderlijke pijnklachten ervaart na de operatie.

Hiernaast kunt u vier oorzaken lezen waarom sommige mensen na de operatie pijnklachten houden, en wat hier eventueel aan te doen is:

  • De ‘stomp’ van de zenuw doet pijn;
  • De zenuw is bij de eerste operatie ‘gemist’ en is er dus niet uitgehaald;
  • De zenuw is wel doorgesneden, maar er niet uitgehaald;
  • Er is van het begin af aan een verkeerde diagnose gesteld (zeldzaam).

Lees meer over deze klachten

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.