Verwijderen van het neuroom

Wanneer het niet mogelijk is om de zenuw te behouden

In de meeste gevallen is het niet meer mogelijk een zenuw sparende operatie uit te voeren. Bijvoorbeeld wanneer de zenuw al erg dik is, of er een forse slijmbeursontsteking rondom de zenuw zichtbaar is. De grootte van de zenuw en een eventuele slijmbeursontsteking zijn goed te beoordelen met een echo van de voet.

Het Mortons neuroom is een verdikte gevoelszenuw. Als het neuroom verwijderd wordt, zal deel van de tenen waar de zenuw het gevoel aan gaf, vaak een verdoofd gevoel krijgen (zie foto). Dat voelt een beetje aan zoals een tandartsverdoving. Deze gevoelsloosheid went meestal na 1 a 1,5 jaar. Sommige mensen hebben zo’n verdoofd gevoel in hun tenen al voordat ze geopereerd worden, omdat het het Mortons neuroom al zo ziek was dat het niet meer functioneerde als gevoelszenuw.

Neuroon van morton

Het rood gearceerde deel laat zien welk deel van de voet doof kan voelen als gevolg van het neuroom

Het Mortons neuroom kan op twee manieren verwijderd worden: 1) via een snee aan de bovenzijde van de voet of 2) via onderzijde van de voet. In de Bergmankliniek kiezen we meestal voor de onderzijde van de voet, omdat de zenuw zich dáar bevindt. Het neuroom van Morton wordt ruim verwijderd samen met een klein stukje gezond zenuwweefsel, om zeker te zijn dat er voldoende is weggehaald. Dit is om te voorkomen dat u last krijgt van de afgesneden zenuw; de zogenaamde 'zenuwstomp'. De huid wordt gehecht met een oplosbare hechting die dus niet verwijderd hoeft te worden.

Hier ziet u een neuroom van Morton die uit de voet verwijderd wordt. Het ballonvormige neuroom wordt aangewezen met de pincet.

Verwijderen van de zenuw via de bovenzijde of de onderzijde van de voet?

Er zitten voor-en nadelen aan beide operatietechnieken. Als de zenuw via de bovenzijde van de voet wordt verwijderd, hoef je niet op de wond/het litteken te lopen. Maar het nadeel van deze techniek is dat de zenuw zich niet aan de bovenkant, maar juist aan de onderkant bevindt. Daardoor laat de zenuw zich veel gemakkelijker verwijderen via de onderzijde van de voet. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het succespercentage van de Morton operaties via de voetzool iets groter is dan via de bovenkant. Wel geeft de operatie via de onderzijde van de voet in zeldzame gevallen een pijnlijk litteken of eeltvorming onder de voet.

Hier ziet u een voorbeeld van het litteken onder de voet na het verwijderen van een Mortons neuroom, 8 weken na de operatie.

Waarom ook een stukje gezonde zenuw weggehaald wordt

Samen met het neuroom wordt ook een stukje van het gezonde zenuw weggehaald. Dit is om te voorkomen dat u last krijgt van de plek waar de zenuw is doorgesneden; de zogenaamde 'zenuwstomp'. De plaats waar de zenuw wordt doorgesneden moet niet op een plek liggen in uw voet die zwaar belast wordt.

Verwijderen van Mortons neuroom

Verwijderen van Mortons neuroom

Wanneer de zenuw, zoals in serie I, vlak achter het verdikte deel wordt doorgesneden, zit de zenuwstomp precies onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Op dit punt wordt de voet veel belast. Bij staan en lopen komt er steeds druk op het zenuwuiteinde waardoor de zenuwstomp geïrriteerd raakt en pijn gaat doen.

Verwijderen van Mortons neuroom

Wanneer de zenuw iets verder naar achteren wordt doorgesneden, zoals in serie II, wordt ook een stukje van het gezonde zenuwweefsel weggehaald. Het zenuwuiteinde ligt nu verder naar achteren. Hierdoor krijgt de zenuwstomp meer rust en is er minder kans dat de zenuwstomp geïrriteerd raakt.

Indien u toch pijnklachten houdt na een operatie aan een Mortons neuroom, kan in de Bergmankliniek (locatie Naarden) met behulp van de echo vast worden gesteld waar de klachten door ontstaan. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, de meest voorkomende is een pijnlijke zenuwstomp. De stomp van de zenuw ligt dan vaak in een zwaar belast gedeelte van uw voetzool. Indien dit het geval is, kan een extra stukje van de zenuw worden verwijderd, zodat de zenuwstomp buiten het belaste deel van uw voet komt te liggen. Andere oorzaken voor persisterende pijnklachten kunnen zijn:

  1. De zenuw is abusievelijk helemaal niet weggehaald (dit is zeldzaam, maar dit gebeurt in een enkel geval als getracht is de zenuw via de bovenzijde van de voet te verwijderen.
  2. Er is een dubbele zenuw (anatomische variant) en er is er maar eentje weggehaald.
  3. Er is een andere oorzaak voor de pijn, de beknelde zenuw was niet de oorzaak van uw klachten.

Lees meer over deze klachten

Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.