Verwijderen van het neuroom

Wanneer het niet mogelijk is om de zenuw te behouden

Soms is het niet mogelijk een zenuwsparende ingreep te doen. Bijvoorbeeld als de zenuw niet goed tussen de middenvoetsbeentjes te drukken valt. Dit is goed te beoordelen met een echo van de voet.

Als de zenuw verwijderd wordt, zal in veel gevallen een deel van het gevoel in de betrokken tenen verdwijnen. Dit komt omdat de zenuw die verwijderd wordt een gevoelszenuw is.

Neuroon van morton

Het rood gearceerde deel laat zien welk deel van de voet doof kan voelen als gevolg van het neuroom

Om het neuroom te verwijderen, wordt een snee gemaakt aan de bovenzijde of onderzijde van de voet op de plaats van het neuroom van Morton, tussen twee tenen in. Het neuroom van Morton wordt verwijderd samen met een gezond stuk van de zenuwtakjes, dit om te voorkomen dat de verdikking (snel) terugkomt. Dan wordt de huid weer gesloten met een oplosbare hechting.

Hier ziet u een neuroom van Morton die uit de voet verwijderd wordt. Het ballonvormige neuroom wordt aangewezen met de pincet.

Verwijderen van de zenuw via de bovenzijde of de onderzijde van de voet?

Het voordeel van verwijdering via de bovenzijde van de voet is dat er geen litteken onder de voet ontstaat door de operatie. Het nadeel is dat de zenuw zich aan de onderzijde van de voet bevindt, en daardoor via de bovenzijde minder goed te verwijderen valt. Via de voetzool is de zenuw gemakkelijker te verwijderen, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de operaties via deze weg net iets vaker succesvol verlopen. Het nadeel van deze techniek is dat er in sommige gevallen een pijnlijk litteken of eeltvorming onder de voet ontstaat.

Hier ziet u een voorbeeld van het litteken onder de voet na het verwijderen van een Mortons neuroom, 8 weken na de operatie.

Waarom ook een stukje gezonde zenuw weggehaald wordt

Samen met het neuroom wordt ook een stukje van het gezonde zenuw weggehaald. Dit is om te voorkomen dat u last krijgt van de doorgehaalde zenuw; de zogenaamde 'zenuwstomp'.

Verwijderen van Mortons neuroom

Verwijderen van Mortons neuroom

Wanneer de zenuw, zoals in serie I, vlak achter het verdikte deel wordt doorgesneden, zit de zenuwstomp precies onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Op dit punt wordt de voet veel belast. Bij staan en lopen komt er steeds druk op het zenuwuiteinde waardoor de zenuwstomp geïrriteerd raakt en pijn gaat doen.

Verwijderen van Mortons neuroom

Wanneer de zenuw iets verder naar achteren wordt doorgesneden, zoals in serie II, wordt ook een stukje van het gezonde zenuwweefsel weggehaald. Het zenuwuiteinde ligt nu verder naar achteren. Hierdoor krijgt de zenuwstomp meer rust en is er minder kans dat de zenuwstomp geïrriteerd raakt.

Indien u pijnklachten houdt na het verwijderen van een Mortons neuroom, kan met behulp van de echo vast worden gesteld of u een pijnlijke zenuwstomp heeft. Indien dit het geval is, kan een extra stukje van de zenuw worden verwijderd, zodat de zenuwstomp niet meer in het belaste deel van de voet ligt.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.