Herstellen na de operatie

Waar moet u rekening mee houden?

Na de operatie wordt een drukverband aangelegd dat zeven dagen moet blijven zitten. De eerste twee dagen moet u volledig rust nemen, met het been omhoog. U mag uitsluitend enkele passen in de kamer zetten, en lopen voor toiletbezoek. U krijgt in de Bergmankliniek een revalidatieschoen mee waarop u na 2 dagen mag lopen. Om de wond goed te laten genezen, moet u de eerste 2 weken na de operatie het lopen tot een minimum beperken, en alleen binnenshuis lopen.

Voorbeeld van een revalidatieschoen

Als het verband na een week is verwijderd, kan het comfortabel zijn om een elastisch verband om de voet te doen (bijvoorbeeld: Cohéban of Tubigrip). Ongeveer drie weken na de operatie kunt u met een wijde, platte schoen lopen. De geopereerde (voor)voet kan nog enkele weken wat dik blijven, dit is normaal.

Ga ervan uit dat u 3 tot 4 weken niet kunt werken en autorijden. Veel mensen hebben de eerste maanden na de operatie het gevoel dat ze op een ‘knikker’ lopen. Dit is de bloeduitstorting die langzaam door het lichaam moet worden afgebroken. Na zes weken kan voorzichtig met sporten begonnen worden (fietsen, zwemmen, fitness). De voet kan gevoelig blijven tot 3-6 maanden na de operatie, in sommige gevallen duurt het zelfs 1 a 2 jaar voordat het eindresultaat bereikt is. Bij aanhoudende klachten is het soms nodig om na de operatie een steunzool voor te schrijven, of om nog eens een injectie met corticosteroïden te geven.

Lees meer over corticosteroideninjecties