Zenuwbeknelling in de voorvoet (neuroom van Morton)

Wat is een neuroom van Morton?

Een Mortons neuroom is een verdikking in de gevoelszenuw van de tenen. Deze zenuw loopt tussen de middenvoetsbeentjes door naar de tenen. Het Mortons neuroom zit meestal in de zenuw tussen de 3e en 4e teen (geteld vanaf de grote teen).

Neuroon van morton

Mortons neuroom afgetekend op de voet

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een zenuwbeknelling in de voorvoet

Het is niet helemaal duidelijk hoe deze zenuwverdikking precies ontstaat. Waarschijnlijk ontstaat het wanneer de zenuw steeds opnieuw een beetje beschadigd wordt, bijvoorbeeld doordat hij even klem zit tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes.

Lees meer

Klachten van een zenuwbeknelling in de voorvoet

De belangrijkste klacht van een neuroom van Morton is pijn. De pijn zit meestal onder de voorvoet bij het begin van de 3e en 4e teen met uitstraling naar de tenen.

Lees meer

Diagnose van een zenuwbeknelling in de voorvoet

Bijna altijd kan de diagnose gesteld worden aan de hand van de klachten en het lichamelijk onderzoek. In de Bergman kliniek (locatie Naarden) wordt daarnaast een echo van uw voet gemaakt.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een zenuwbeknelling in de voorvoet

Bij een neuroom van Morton wordt bijna altijd begonnen met een niet-operatieve behandeling. De niet-operatieve behandeling heeft minder goede resultaten dan de operatieve behandeling.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.