Hoe ontstaat een neuroom van Morton?

Onduidelijke oorzaak, maar duidelijke risicofactoren

Het is niet helemaal duidelijk hoe deze zenuwverdikking precies ontstaat. Waarschijnlijk ontstaat het wanneer de zenuw steeds opnieuw een beetje beschadigd wordt, bijvoorbeeld doordat hij even klem zit tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Dit kan gebeuren bij het dragen van te nauwe schoenen. Een doorgezakte voet kan ook extra druk op de zenuwtjes geven. De risicofactoren zijn:

  • Het dragen van nauwe schoenen of hoge hakken;
  • Sporten die veel van de voeten vragen zoals hardlopen;
  • Sporten waarbij men nauwe schoenen draagt, zoals klimmen, schaatsen en skiën;
  • Voetvormafwijkingen zoals een scheve grote teen (hallux valgus), hamertenen, doorgezakte Voorvoet, platvoeten en hypermobiliteit van de gewrichten;
  • Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaken van Mortons neuroom

Een Mortons neuroom ontstaat tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Waarschijnlijk raakt de zenuw beschadigd doordat deze steeds even klem komt te zitten tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes, een strak bandje tussen de middenvoetsbeentjes en de grond.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.