Resultaten van de zenuwsparende operatie

92% tot 95% tevreden

Na de zenuwsparende operatie heeft 92 tot 95% van de patiënten geen klachten meer. Ook geeft deze operatie bijna geen complicaties. In enkele gevallen treedt er een blauwe plek op (hematoom).

Het grote voordeel van de zenuwsparende operatiemethode is dat het gevoel in de tenen na de operatie normaal blijft. Indien er voor de operatie reeds een verstoord gevoel was, zal dit vaak wel blijven na de operatie, maar de pijn is meestal helemaal verdwenen.

Wanneer de zenuw operatief wordt verwijderd, ontstaan vaak klachten aan de zenuwstomp. Deze klachten kunnen soms vervelender zijn dan de klachten die de patiënt voor de operatie had. Bij de zenuwsparende operatie ontstaat er uiteraard geen zenuwstomp, en worden klachten aan de zenuwstomp voorkomen.

In een enkel geval blijven de klachten na de operatie bestaan, en is het achteraf toch nodig om het hele neuroom eruit te halen (neurectomie).

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.