Zenuwsparende operatie

Beknelde zenuw meer ruimte geven

De zenuw ligt normaal ‘knel’ tussen de onderzijde van de voet (de vloer of schoenzool), aan de zijkanten de twee middenvoetsbeentjes, en aan de bovenzijde (het ‘dak’) een strak ligament die de middenvoetsbeentjes bij elkaar houdt. Door het ligament los te maken, krijgt de zenuw wat meer ruimte.

Er wordt een kleine snede gemaakt in de huid aan de bovenzijde van de voet op de plaats van het neuroom, tussen de twee betrokken middenvoetsbeentjes. Via deze snede van een paar millimeter kan het strakke bandje waaronder de zenuw ligt worden doorgesneden. Zo krijgt het zenuwtje meer ruimte en kan zich herstellen.

Bij deze methode blijft het zenuwtje dus gewoon in uw voet zitten. Alleen het bandje boven de zenuw wordt doorgesneden. Hierdoor heeft het neuroom de kans om beter naar boven te bewegen als u gewicht op de voorvoet zet. Daarmee verdwijnt de pijn en de 'plop' die u eerder kon voelen. Het voordeel van deze techniek is dat de revalidatie wat sneller gaat en de betrokken tenen vaak hun normale gevoel behouden. Het nadeel is dat het zenuwtje later toch wel weer klachten kan gaan geven.

Onbelaste voet

Voet in de schoen. De verdikte zenuw raakt bekneld, dit zorgt voor de pijn

Voet in de schoen na doorname bandje

Lees meer over deze techniek

Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.