Onvoldoende gecorrigeerde teen

De teen staat nog scheef en de bult doet nog pijn

Helaas komt het regelmatig voor dat de correctie bij de operatie onvoldoende is geweest om een rechte grote teen te krijgen. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

Het kan zijn dat uw specialist een operatiemethode gebruikt heeft die onvoldoende krachtig was voor de ernst van de afwijking. Met name bij jonge mensen kan het moeilijk zijn voldoende te corrigeren. Daarnaast zien we dat mensen boven de 60 à 65 jaar met een heel ernstige scheefstand ook moeilijk goed te corrigeren zijn. Bij die laatste groep is het daarom soms verstandiger om het grote teengewricht vast te zetten. Als het gewricht is vastgezet, gaat de teen nooit meer scheef staan.

Lees hier meer over het vastzetten van het grote teengewricht.

In de Bergman kliniek (locatie Naarden) zijn we gespecialiseerd in hersteloperaties van de hallux valgus, dat is een operatie bij mensen die al geopereerd zijn aan een scheve grote teen maar opnieuw een scheefstand hebben van de grote teen. Ongeveer 25% van hallux valgus operaties die wij uitvoeren zijn hersteloperaties van patiënten die eerder elders al een operatie hebben gehad.

Op de linkerfoto ziet u een voet met scheefstand van de grote teen vóór de operatie, op de rechterfoto de voet na de operatie. De grote teen staat nog steeds scheef, het bot is hier onvoldoende verschoven.