Te lange schroeven in het gewricht van de grote teen

Pijnklachten door uitstekende schroeven

Pijnklachten ontstaan doordat uw specialist iets te lange schroeven geplaatst heeft. De schroeven kunnen aan de onderzijde of de voorzijde van het gewricht wat uitsteken. Dit geeft pijnklachten wanneer de punt van de schroef tegen het tegenoverliggende liggende botje schuurt.

Dit is over het algemeen goed te zien op een röntgenfoto van de zijkant van uw voet. Niet iedere operateur maakt een dergelijke foto, dus het kan over het hoofd worden gezien!

Hier ziet u een röntgenfoto van dezelfde voet vóór (boven) en na (onder) een hallux valgus operatie. Op de tweede foto ziet u een schroef die te lang is en in het sesambeentje prikt.

Op deze opname kan men zien dat de schroef aan de onderkant uit het bot steekt.

Dit zijn opnames van dezelfde voet in richtingen waar de lengte van de schroef niet goed kan worden beoordeeld.

Er is hier per ongeluk een ‘staple’ (nietje) in het gewricht geplaatst (linker foto). Later is de staple verwijderd (rechter foto), maar het gewricht was toen al onherstelbaar beschadigd. Op pijnvrij te kunnen functioneren moest het gewricht van de grote teen worden vastgezet.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.