Pijn onder het gewricht van de grote teen

Pijnlijke sesambeentjes

Pijn onder het gewricht van de grote teen bij het staan en lopen kan ontstaan doordat de sesambeentjes nu anders onder de grote teen liggen dan voor de operatie. Sesambeentjes zijn kleine botjes die zich onder het gewricht van de grote teen bevinden. Ze hebben een belangrijke functie hij het buigen van de grote teen.

Het botricheltje moet precies tussen de sesambeentjes liggen.

Bij een hallux valgus staan de sesambeentjes meestal niet meer precies onder het eerste middenvoetsbeentje. Als de correctie van de hallux valgus goed is uitgevoerd, dan staan de sesambeentjes wel weer netjes onder het eerste middenvoetsbeentje. Ook dat kan soms pijnklachten geven, omdat u niet gewend bent op die sesambeentjes te lopen. Over het algemeen zijn deze klachten een tijdelijk ongemak. Na 6 tot 12 maanden verdwijnen de klachten vanzelf. Bovendien zijn deze klachten goed te verhelpen met een ontlastende steunzool.

Het kan ook zijn dat uw operateur een te lange schroef gebruikt heeft, en dat u op het puntje van de schroef loopt. Dit is over het algemeen goed te zien op een röntgenfoto van de zijkant van uw voet. Niet iedere operateur maakt een dergelijke foto, dus het kan over het hoofd worden gezien!

Op deze foto is goed te zien dat de schroef te lang is en in het sesambeentje steekt. Dit sesambeentje bevindt zich onder het geopereerde middenvoetsbeentje.

Op een zijdelingse röntgenfoto van de voet kan vaak ook goed gezien worden dat dit schroefje te lang is. Helaas wordt deze specifieke röntgenopname niet in ieder ziekenhuis/kliniek gemaakt, waardoor dan soms het probleem niet wordt ontdekt.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.