Pijnlijke schroef op de voetrug

Schroef komt iets omhoog

Vlak na de operatie is de schroef vaak niet voelbaar op de voetrug. Dit komt omdat de voetrug nog gezwollen is, en de schroef dus ergens in de diepte ligt.

Zodra de zwelling verdwenen is, kan de schroef ineens wel voelbaar worden. Maar het kan ook dat de schroef pas na één of twee jaren klachten gaat geven. Dit komt omdat het bot rondom de schroef van vorm blijft veranderen, en wat lager komt te liggen ten opzichte van de schroef. Dit is een volstrekt normale ontwikkeling van het bot. Dus een schroef die eerst mooi in het bot verzonken was, kan later toch wat verder naar boven komen.

Dit is een voorbeeld van het remodelleren van het bot, waardoor de schroef na een aantal jaren voelbaar wordt.

Links: de positie van de schroeven vlak na de operatie. Rechts: Het bot ons de bovenste schroef is deels door het lichaam opgenomen. De schroef is hierdoor voelbaar geworden.

Zodra de botten aan elkaar zijn gegroeid, hebben de schroeven geen functie meer, en kunnen ze gewoon worden verwijderd. Dit is ongeveer 8 weken na de operatie het geval. Als de schroef pijnklachten veroorzaakt, kan deze er met een hele kleine operatie worden uitgehaald. De operatie kan gedaan worden door een heel klein sneetje, en je mag direct na de operatie de voet volledig belasten. De revalidatie duurt heel kort (zo lang als de wondgenezing), over het algemeen enkele dagen.

Hier ziet u de voet van de zijkant gefotografeerd. De voorste schroef is uit gaan steken na de operatie.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.