Moet u wel of niet een operatie ondergaan?

Pijn en ongemak zijn graadmeter

De beslissing om wel of niet te opereren hangt vooral af van de pijn en het ongemak dat u ervaart. Pijn is subjectief en het ongemak is afhankelijk van werkomstandigheden, sportactiviteiten en van de vorm van de voet. Een stewardess bijvoorbeeld, die urenlang op nette schoenen moet staan, zal veel eerder last ervaren van haar hallux valgus dan iemand die de hele dag op sportschoenen kan lopen.

Sommige mensen hebben geen last van de knobbel van de grote teen, maar van de tweede teen. Dit komt omdat de grote teen de tweede teen wegdrukt. De tweede teen kan krom gaan staan naar boven (hamerteen), of juist onder de grote teen gaan liggen. Als de tweede teen 'uit de kom' wordt gedrukt door de grote teen kan dit veel pijnklachten geven. Als alleen de tweede teen klachten geeft en de hallux valgus zelf niet, is het toch verstandig om een operatieve standscorrectie te laten uitvoeren. Langdurige klachten van de tweede teen zijn vaak veel minder makkelijk operatief op te lossen dan die van de grote teen.

Op de linker röntgenfoto zie u hoe het gewricht tussen het tweede middenvoetsbeentje en de tweede teen 'uit de kom staat'.

De rechter röntgenfoto is na de operatie, waarbij de stand van de grote teen is gecorrigeerd, en het gewrichtje van de tweede teen weer 'in de kom' is gezet.

Geen esthetische operatie

Wanneer u geen pijn heeft aan de voet, is het advies om deze niet te laten opereren. De hallux valgus operatie is geen esthetische operatie; het doel is de klachten verhelpen, niet de voet mooier maken.

Het zou erg vervelend zijn wanneer een pijnloze (maar in uw ogen niet mooie) voet na een operatie wel mooi recht is maar pijn is gaan doen. In sommige gevallen ervaren mensen namelijk meer pijn na de operatie dan voorheen. Overweeg dus goed hoeveel last u eigenlijk van de bunion hebt voordat u zich laat opereren.

Doe de hallux valgus zelftest

Hallux valgus zelftest

Bekijk veelgestelde vragen over hallux valgus

De Bergman Clinics app

Ondergaat u binnenkort een operatie aan uw hallux valgus? De Bergman Clinics app biedt u op een efficiënte wijze, alle informatie omtrent uw behandeling.

Download de Bergman Clinics app

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.