Moet u wel of niet een operatie ondergaan?

Hallux valgus operatie: alleen als dit nodig is

Een hallux valgus operatie is geen cosmetische ingreep, maar een medische behandeling om pijnklachten te verhelpen. Als u geen pijn heeft, is een operatie dus niet nodig.

Het is belangrijk om te bedenken dat een operatie ook risico's met zich meebrengt, zoals infecties, complicaties bij de wondgenezing en zenuwbeschadiging. Bovendien is er altijd een kans dat de klachten na de operatie niet helemaal verdwijnen of zelfs verergeren.

Daarom is het belangrijk om goed te overwegen of een operatie voor u de juiste oplossing is. Bespreek uw situatie met een arts om te bepalen of een operatie nodig is en wat de risico's en mogelijke complicaties zijn.

Pijn en ongemak zijn graadmeter

De pijn en het ongemak dat u ervaart zijn belangrijke factoren bij het nemen van de beslissing om wel of niet te laten opereren. Pijn is subjectief en het ongemak kan variëren, afhankelijk van uw werkomstandigheden, sportactiviteiten en de vorm van uw voet. Bijvoorbeeld, een stewardess die lange tijd op nette schoenen moet staan, zal eerder last hebben van een hallux valgus dan iemand die de hele dag sportschoenen kan dragen.

Sommige mensen met hallux valgus hebben geen last van de knobbel op de grote teen, maar wel van de tweede teen. Dit komt doordat de grote teen de tweede teen verdringt. De tweede teen kan op drie manieren reageren op deze druk. De meest vervelende variant van die drie is als de tweede teen door de grote teen omhoog geduwd wordt (dit wordt ook wel een hamer- of klauwteen genoemd). Dit kan veel pijn veroorzaken. Deze hoogstand van de tweede ontstaat makkelijker als de tweede teen ook nog langer is dan de grote teen. De teen gaat pijn doen aan de bovenkant en als de nagel betrokken is bij de druk op de grond kan dit ook veel (pijn)klachten veroorzaken op de top van de teen. De tweede teen kan door de scheve grote teen zelfs "uit de kom" worden gedrukt. Als de tweede teen eenmaal uit de kom gedrukt is, kan dit probleem vaak moeilijk operatief verholpen worden. Het geluxeerde teengewrichtje kan zo beschadigd zijn dat het niet helemaal hersteld kan worden. Daarom is in het geval dat alleen de tweede teen klachten geeft en de hallux valgus zelf geen pijn veroorzaakt, is het toch raadzaam om een operatieve correctie van de stand van de grote teen te overwegen.

Dit is een voorbeeld waarbij de tweede teen omhoog gedrukt wordt door de grote teen.

Op de linker röntgenfoto zie u hoe het gewricht tussen het tweede middenvoetsbeentje en de tweede teen 'uit de kom staat'.
De rechter röntgenfoto is na de operatie, waarbij de stand van de grote teen is gecorrigeerd, en het gewrichtje van de tweede teen weer 'in de kom' is gezet.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.