Soorten scheefstand van de grote teen

Drie soorten hallux valgus

Als de grote teen scheef gaat staan, heeft dit vaak gevolgen voor de andere tenen. Maar hoe een scheve grote teen tegen de andere tenen duwt verschilt. Hieronder vindt u drie soorten hallux valgus die voorkomen. Bij de afweging welke behandeling het meest geschikt is, kijken we niet alleen naar de stand van de grote teen, maar ook naar de stand van de andere tenen.

1. De grote teen duikt onder de tweede teen

Dit is de meest voorkomende vorm van hallux valgus. Vaak ontstaan hierdoor pijnklachten onder de bal van de voet of aan de tweede teen (de teen naast de grote teen). Het teengewrichtje van de tweede teen kan ook uit de kom gaan. Indien u pijn krijgt aan de tweede teen of onder de bal van de voet is er een goede reden om de grote teen recht te laten zetten.

Scheefstand grote teen

De grote teen komt onder de tweede teen te liggen.

2. De grote teen groeit over de tweede teen

Dit is de minst voorkomende vorm van hallux valgus. Bij deze vorm verandert er meestal niet veel aan de vorm en stand van de kleinere tenen. Wel kan de grote teen zo hard in de tweede teen drukken dat deze indeukt.

Scheefstand grote teen

De grote teen groeit over de tweede teen.

Scheefstand grote teen

De tweede teen wordt plat gedrukt door de grote teen.

3. De grote teen drukt de andere tenen opzij, alle tenen wijzen naar buiten

Bij deze vorm van hallux valgus is het belangrijk dat bij een eventuele operatie ook de stand van de andere tenen wordt gecorrigeerd. Indien dit niet gebeurt, ontstaat een gat tussen de grote teen en de andere tenen. Omdat de grote teen geen steun meer vindt aan de andere tenen, kan de grote teen in de loop van de tijd weer scheef gaan staan.

Scheefstand grote teen

Alle tenen worden opzij gedrukt.

Scheefstand grote teen

Bij deze voet heeft de grote teen geen steun meer van de kleinere tenen, en is er een grotere kans dat deze weer scheef gaat staan.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.