Hoe herkent de specialist een hallux valgus?

Lichamelijk onderzoek

Uw specialist herkent de hallux valgus door het lichamelijk onderzoek en de röntgenfoto van de voet. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden:

Diagnose van een hallux valgusDiagnose van een hallux valgus

Diagnose van een hallux valgusDiagnose van een hallux valgus

Diagnose van een hallux valgus

Diagnose van een hallux valgus

Hier ziet u niet alleen een hallux valgus, maar ook een bursitis (slijmbeursontsteking). In dit geval zit er dus een laagje vocht tussen de huid en het bot (ook wel ‘knok’ of ‘bunion’ genoemd).

Diagnose van een hallux valgusDiagnose van een hallux valgus

Aandoeningen die vaak verward worden met een hallux valgus

Ook andere aandoeningen kunnen een bult bij de grote teen geven en deze kunnen gemakkelijk worden verward met een hallux valgus. Is er een bult bij de grote teen maar staat de teen niet of nauwelijks scheef, dan is er waarschijnlijk sprake van een andere aandoening. Let op: wanneer de grote teen niet of nauwelijks scheef staat, is de hallux valgus zelftest geen goed meetinstrument en wordt een hallux valgus operatie niet aangeraden.

Verwarring met te strakke buigpees

Is er sprake van een pijnlijke bult aan de zijkant van de grote teen maar staat de teen niet of nauwelijks scheef, dan kan dit wijzen op een te strakke buigpees van de grote teen.

Te strakke buigpees van de grote teen

Bult aan de zijkant van de grote teen door een te strakke buigpees van de grote teen.

Lees meer over een te strakke buigpees

Verwarring met een stijve grote teen

Een pijnlijke bult aan de bovenkant van het gewricht van de grote teen kan wijzen op een versleten, stijf gewricht van de grote teen (hallux rigidus).

Diagnose van een hallux valgus

Voorbeeld van de bult aan de bovenzijde van het gewricht van de grote teen.

Diagnose van een hallux valgus

Zijaanzicht van de bult aan de bovenkant van het versleten gewricht van de grote teen.

Stijve grote teen

De linker voet (rechts op foto) heeft de bult aan de bovenkant van het gewricht, de rechtervoet heeft de bult aan de binnenkant van de voet. Dit zijn twee verschillende aandoeningen.

Stijve grote teen

Een bult aan de bovenzijde (links op afbeelding) wijst op slijtage van het grote teengewricht met een stijve grote teen, rechts een voorbeeld van een bult bij een hallux valgus.

Lees meer over een hallux rigidus

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.