TMT-I artrodese

Toegepast in veel situaties

Deze operatie wordt gekozen wanneer de hallux valgus ontstaan is door een te bewegelijk gewricht in de middenvoet, of bij slijtage van dit gewricht. Ook wordt deze operatietechniek soms gebruikt wanneer u al eerder aan een hallux valgus geopereerd bent, maar de hallux valgus is teruggekomen. De operatie is ook een onderdeel van een platvoetcorrectie.

TMT-I is het gewricht tussen de middenvoet en het eerste middenvoetsbeentje. Bij een TMT-I artrodese wordt dit gewricht vastgezet (zie figuur hiernaast). Het TMT-I gewricht is een gewricht wat van nature heel weinig beweegt. Als dit gewricht is vastgezet merkt u niet een verschil ten opzichte van een bewegelijk TMT-I gewricht.

Uw specialist maakt een lange snee aan de zijkant van uw voet, over de bunion tot aan de middenvoet. De kraakbeenresten aan beide zijden van het TMT-I gewricht worden zorgvuldig verwijderd. Vervolgens worden de botstukken op elkaar gezet, en vastgezet met twee schroeven. In speciale gevallen is het nodig om samen met de schroeven een plaatje te gebruiken.

Soms is het nodig om ook een correctie te doen in het eerste kootje van de grote teen (Akin osteotomie) waardoor de grote teen nog wat rechter komt te staan. Ook hamertenen kunnen indien nodig tijdens dezelfde operatie worden gecorrigeerd.

Het resultaat van deze operatie is permanent (het gewricht zal altijd stijf blijven) en bij een geslaagde operatie verdwijnt de pijn voor altijd.

Na de operatie

De huid wordt gehecht en er wordt een tijdelijk drukverband aangelegd. Later op de operatiedag krijgt u een onderbeengips. Op dat gips mag u 2 weken niet staan. Na twee weken wordt een gipsschoentje voor u gemaakt waar u mee mag gaan lopen.

De rechter voet (links op foto) is gecorrigeerd met een TMT-I artrodese

Röntgenfoto vóór TMT-I artrodese

Röntgenfoto na TMT-I artrodese aan rechtervoet, de schroeven zijn zichtbaar op de Röntgenfoto

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.