Klachten aan het litteken

Pijnlijk of verdikt litteken

Een pijnlijk litteken na de operatie kan twee oorzaken hebben: er is een huidzenuwtje verkleefd geraakt of het litteken is abnormaal verdikt.

Verkleefd huidzenuwtje

Wanneer de snede bij de operatie dichtbij een huidzenuwtje wordt geplaatst, kan het huidzenuwtje verkleefd raken in het litteken. Dit probleem is lastig te verhelpen. Soms kan het pijnlijke zenuwtje worden verwijderd, er blijft dan een gevoelloos plekje in de huid achter.

In bovenstaand voorbeeld ziet u op welke plaats het litteken meer kans geeft op zenuwverkleving (rode lijn), en op welke plaats minder (zwarte lijn).

Verdikt litteken

Soms gebeurt het dat een litteken abnormaal dik wordt. Dit heet ‘keloïdvorming’. Keloïdvorming treedt vaker op bij mensen met een donkere huid, of bij wonden die geïnfecteerd zijn geraakt of lang open zijn geweest. Om keloïdvorming te voorkomen of te verminderen zijn er transparante siliconen litteken-gels te koop bij de apotheek. Deze gels worden helaas niet vergoed.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.