Pijn onder de bal van de voet

Pijn door veranderde drukverdeling

Bij de correctie van een hallux valgus wordt over het algemeen het eerste middenvoetsbeentje doorgezaagd, en in een andere stand geplaatst. Het kan hierbij zijn dat het gewricht wat hoger wordt geplaatst dan het voor de operatie was. Het eerste middenvoetsbeentje wordt dan minder belast dan voorheen. Dit betekent extra belasting voor de andere middenvoetsbeentjes. Dit kan pijn geven onder de bal ban de voet, we noemen dit fenomeen ‘transfermetatarsalgie’.

Het eerste middenvoetsbeentje is door de operatie omhoog komen te staan, terwijl deze evenwijdig met de andere middenvoetsbeentjes hoort te staan. Hierdoor staan de andere middenvoetsbeentjes lager, en worden deze meer belast.

Bij deze patiënt is het eerste middenvoet beentje verkort bij de operatie. Daardoor is het tweede middenvoetbeentje relatief te lang geworden, en wordt dit middenvoetbeentje meer belast dan voor de operatie. Dit kan pijnklachten veroorzaken.

Hier ziet u een foto van de middenvoetsbeentjes aan de onderzijde van de bal van de voet na een hallux valgus operatie: het tweede middenvoetsbeentje staat lager dan de andere middenvoetsbeentjes (en het eerste middenvoetsbeentje wordt sinds de operatie te weinig belast). Hierdoor ontstaat een extra belasting op het tweede middenvoetsbeentje. Dit kan pijn en/of extra eeltvorming tot gevolg hebben.

Over het algemeen is aan deze klacht wel wat te doen. Eerst wordt geprobeerd de klachten te verhelpen met een steunzool. Een steunzool vermindert de druk op de bal van de voet. Als op blote voeten lopen heel pijnlijk of onmogelijk is, dan is het beter het probleem operatief op te lossen. Bij een operatie kan het eerste middenvoetsbeentje wat meer naar beneden worden geplaatst, dus naar de voetzool toe.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.