De Chevron osteotomie

Toegepast bij milde tot matige hallux valgus

De Chevron osteotomie wordt toegepast bij een milde tot matige hallux valgus. De specialist maakt een snee aan de zijkant van de voet, over de bunion. Er wordt een dun plakje van de bunion gehaald, zonder het gewricht te beschadigen. Dan wordt een V-vormige zaagsnede gemaakt door het middenvoetsbeentje (zie afbeelding). De twee botdelen die zo ontstaan worden ten opzichte van elkaar verschoven tot ze in de goede stand staan. Daarna worden de botdelen weer aan elkaar gemaakt met een schroef die in het bot verzinkt. Het gewricht van de grote teen en de grote teen zelf blijven beweeglijk.

Video uitleg van chevron osteotomie:

Voor en na de Chevron operatie

Bij Chevron osteotomie wordt een chevronvormige, dat is een V-vormige, zaagsnede gemaakt. Voor verdere uitleg zie animatiefilm hiernaast.

Soms moet ook het eerste kootje van de grote teen gecorrigeerd worden, zodat de grote teen nog wat rechter komt te staan. Dat heet Akin osteotomie. Ook hamertenen kunnen tijdens dezelfde operatie worden gecorrigeerd.

Na de operatie

Na de operatie moet u 8 weken met een loophulpmiddel lopen: de zogenaamde revalidatieschoen. Hiermee belast u de voorvoet nauwelijks.

Voorbeeld van een revalidatieschoen