Chronische pijn in de geopereerde voet

Complex Regionaal Pijn Syndroom

Sommige mensen ontwikkelen na een voetoperatie chronische pijn in de voet. De voet voelt vaak heel warm of juist heel koud aan. Als de voeten warm aanvoelen is de voet vaak ook rood. In het geval van een koude voet is deze vaak paars gekleurd. De voeten kunnen zweterig aanvoelen, klam en vochtig. Er kan zich een ander beharingspatroon ontwikkelen, er kunnen lange zwarte haren groeien.

Vaak is de aanraking van de hele voet pijnlijk, dus niet alleen in het geopereerde gebied. Mensen kunnen vaak het laken of de deken van het bed zelfs niet goed verdragen op de voet. De waterdruppels van de douche kunnen heel vervelend aanvoelen. Dit is een vervelende, maar niet vermijdbare complicatie van een voetoperatie. Gelukkig is deze complicatie heel zeldzaam. We noemen deze pijnklachten ook wel ‘Complex Regionaal Pijn Syndroom’ (CRPS). Over het algemeen moet u voor dergelijk klachten worden behandeld door een pijnspecialist.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.