Hoe ontstaat een hallux valgus?

Erfelijkheid

Medici weten niet precies waarom de ene mens een hallux valgus krijgt en de andere niet. Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol. Vaak is de aandoening erfelijk. Bij de erfelijke vorm treedt de vormafwijking al op relatief jonge leeftijd op, men spreekt dan van juveniele hallux valgus.

Schoenen

Het dragen van slecht passend schoeisel, zoals te nauwe schoenen of schoenen met hoge hakken, speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van een hallux valgus. Waarom de één met te nauwe schoenen geen standsafwijking ontwikkelt en de ander met goed passend schoeisel juist een ernstige hallux valgus krijgt, blijft onduidelijk.

Oorzaak van een hallux valgus

Hallux valgus komt vaker voor bij…

Daarnaast ontstaat een hallux valgus gemakkelijker bij mensen met een platvoet of hypermobiliteit van de gewrichten. Hallux valgus wordt relatief vaker gezien bij ziekten die gepaard gaan met gewrichtsontstekingen zoals reumatoïde artritis. Het komt vaker voor bij vrouwen, en op oudere leeftijd.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.