Stijf gewricht van de grote teen

Een minder bewegelijk gewricht na de operatie

Als het grote teengewricht stijf is geworden, kan dit komen door slijtage van het gewricht die na de operatie is ontstaan, of door verklevingen die in het gewricht zijn ontstaan.

Soms is het eerste middenvoetsbeentje langer geworden na de operatie. Dit is het middenvoetsbeentje dat achter de grote teen ligt en gecorrigeerd wordt tijdens de operatie. Als het middenvoetsbeentje langer is, komt er meer spanning op het gewricht te staan, hierdoor wordt de teen stijver.

Hier is door de operatie het eerste middenvoetsbeentje langer geworden ten opzichte van het tweede middenvoetsbeentje. Links ziet u de voet vóór de operatie, rechts na de operatie.

Op de linker voet ziet u dat het 'stapletje' (een soort nietje waarmee de botstukken tijdens de operatie aan elkaar vast gezet zijn) net niet in het gewricht geplaatst is. Bij de rechter voet was dat helaas wel het geval. De metalen staple die oorspronkelijk dezelfde vorm had als die van de linker voet, is door de bewegingen in het gewricht gebroken. Er bevindt zich een stuk metaal in het gewricht dat voor slijtage van het gewricht gezorgd heeft.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.