Klachten door gevolgen van hallux valgus

Gevolgen van hallux valgus

Het is ook mogelijk dat u helemaal geen pijn aan de bunion hebt, maar alleen last hebt van de gevolgen van de hallux valgus. Een hallux valgus kan namelijk verschillende andere voetklachten veroorzaken. Hieronder vindt u ze opgesomd.

Voorvoetpijn (zie ook: metatarsalgie)

Dit ontstaat doordat het middenvoetsbeentje van de scheve grote teen naar buiten gaat staan en hierdoor niet goed meer helpt om het lichaamsgewicht te dragen. De andere middenvoetsbeentjes krijgen hierdoor meer te dragen waardoor de kopjes van deze middenvoetsbeentjes overbelast worden. Dit kan pijn en (pijnlijke) eeltvorming geven onder de bal van de voet.

Daarnaast kan de grote teen zo hard tegen de andere tenen aan gaan drukken, dat het gewricht aan de basis van de tweede teen uit de kom kan raken. Dit geeft ook veel voorvoetpijn.

Hier zit u hoe in 1 jaar tijd het gewricht van het tweede middenvoetsbeentje uit de kom is geraakt. Vaak doet dit gewricht pijn als het langzaam uit de kom gaat, maar als het gewricht eenmaal uit de kom is, verdwijnt de pijn, maar staat de teen omhoog.

Nadat de het gewrichtje van het tweede middenvoetsbeentje uit de kom is, kan er zoveel druk op het gewrichtje van het derde middenvoetsbeentje worden uitgeoefend, dat deze uiteindelijk ook uit de kom gaat.

Hier ziet u een hoogstand van de tweede teen, dit is ontstaan doordat het gewricht van het tweede middenvoetbeentje uit de kom is gegaan door de scheefstand van de grote teen.

Verandering van de stand van de andere tenen (zie ook: hamertenen)

De grote teen duwt tegen de tweede teen en soms ook tegen de andere tenen. Hierdoor kan de tweede en soms ook de derde teen krom gaan staan. Dit heet een hamerteen. De hamerteen kan aan de bovenkant pijnlijk zijn omdat de schoen er tegenaan schuurt. Ook kan een hamerteen klachten geven onder de voorvoet doordat het middenvoetsbeentje naar beneden wordt gedrukt.

Zenuwbeknelling (zie ook: Mortonse neuralgie)

Door de verdikking van het gewricht van de grote teen wordt de hele tenenrij ernaast opzij geschoven. Hierdoor kunnen de zenuwen tussen die tenen knel komen te zitten. Een zenuw die in de knel raakt, wordt dik en vormt een neuroom. Dit kan stekende pijnklachten geven op de plek van de zenuwbeknelling. Een zenuwbeknelling komt vaak voor samen met een hallux valgus. De pijnklachten bevinden zich vaak rond de derde en vierde teen (de 'middelteen' en de 'ringteen').

Voetwortelartrose

Bij een hallux valgus wordt het middenvoetsbeentje van de grote teen minder goed belast dan bij een normale voet. Hierdoor worden de andere middenvoetsbeentjes extra belast of zelfs overbelast. Dit kan slijtage geven van de gewrichtjes in de middenvoet.

Lees meer over voetwortelartrose

Overige klachten

Andere klachten die kunnen ontstaan door een scheefstand van de grote teen zijn:

  • Loopstoornissen (bijvoorbeeld door een verminderde balans)
  • Lage rugklachten
  • Heup- en of kniepijn
Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.