Hallux valgus (scheefstand grote teen) bij volwassenen

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus betekent dat de grote teen (de hallux) niet meer recht staat, maar schuin naar buiten, in de richting van de tweede teen. Bij ernstige vormen staat de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid.

Hallux valgus

Bunion

Doordat het eerste middenvoetsbeentje naar binnen gaat staan (richting de andere voet), ontstaat aan de binnenkant van de voet een pijnlijke bult: de bunion. De zwelling kan erger worden door (steriele) ontsteking van de slijmbeurs die op de plaats van de bult tussen de huid en het bot zit, en door eeltvorming. Hallux valgus komt veel voor en is een lastige en pijnlijke aandoening, die vaak ook als ontsierend wordt ervaren.

Drie soorten hallux valgus

Er zijn heel veel verschillende soorten scheefstanden van de grote teen. Om te weten welke behandeling voor u werkt is het belangrijk om precies te weten wat voor hallux valgus u heeft.

Lees meer over de soorten

In dit hoofdstuk

Oorzaken van scheefstand grote teen bij volwassenen

Medici weten niet precies waarom de ene mens een hallux valgus krijgt en de andere niet. Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol. Vaak is de aandoening erfelijk.

Lees meer

Klachten van scheefstand grote teen bij volwassenen

In 80% van de gevallen is pijn de belangrijkste klacht. Sommige mensen met een heel erge hallux valgus hebben totaal geen klachten. Anderen hebben juist heel veel klachten terwijl de teen niet erg scheef staat.

Lees meer

Diagnose van scheefstand grote teen bij volwassenen

Uw specialist herkent de hallux valgus door het lichamelijk onderzoek en de röntgenfoto van de voet.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van scheefstand grote teen bij volwassenen

Een hallux valgus kan niet-operatief en operatief behandeld worden. De niet-operatieve behandeling richt zich op de schoen: een extra brede of aangepaste schoen.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.